Monday, December 27, 2010

IOptoSS Planning!

Hi guys,

We plan to have some activities for this semester other than our Grand Dinner.

Optometry Visit

1) I-Gel, Kepong = target participants - Year 4 and year 3
2) Hoya Lens, Kepong = target participants - Year 2 and year 1

Optometry Care

1) Eye Screening
2) Autism Center

Friday, December 10, 2010

Announcement for Year 2


Please be informed that there will be a briefing/meeting with Bro. Hafidz. The details are as below:

Date / Day : 13 December 2010 / Monday
Time : 8.30 am
Venue : Optometry Lecture Room, Level 5
Agenda : Briefing on BV class.

Your attendance is compulsary.


From Bro. syazwan:

'Please take your first lab manual for Ophthalmic Optic and Dispensing lab in second year pigeon hole/box at level five. There is only one copy, pleases ask your class rep. to copy it for everyone. Do read it before lab session starts.'


'IOptoSS, your one-stop-site for latest information'

Academic Timetable for Sem. 2, 2010/2011 Session

Assalammualaikum frens,

Welcome back to the campus!

Currently, only timetable for week one is available. We'll update later once the full timetable is ready.
Year 1
Year 2
Year 3Year 4

Tuesday, November 2, 2010

Non Accommodative ET

Let me tell you how we can manage non-accommodative esotropia (ET). Well, the approach in managing patient with non-accommodative ET may differ according to the case. Here are some useful guideline for you.


  • ET same for N and D
  • No improvement with plus correction.
  • Normal AC/A ratio
  • Amblyopia is common
  • Onset: 2 years of age - even in late adulthood.
  • BSV is weak
  • Full duction

Differential diagnosis

  • Breakdown of an esophoria (most common)
  • 6th nerve paresis
  • Myasthenia gravis
  • Tyroid eye disease.


  • Conservative treatments such as vergence therapy, prism are usually not effective
  • Surgery is required: bilateral medial rectus recession

*it is not that easy to treat this kind of patient, after the strabismus surgery, patient might end up with diplopia. So, what should we do? Comment and share your opinion.

source: Miss Melanie Yeoh, orthoptist.

Saturday, October 30, 2010

Belajar secara berterusan, implikasi kepada mata anda.

Selalu dalam status laman fesbuk, org citer pasal study 3 jam non stop, study tengah2 malam, study sambil main fesbuk, study sambil baring atas katil dan mcm2 style lagi la.

Kamu mgkin tak perasan, membaca @ study @ fokus pada aktivit-aktiviti dekat tanpa rehatkan mata boleh wat power mata korg naik. Tp ini untuk kes kanak-kanak la, untuk dewasa mungkin kurang berkesan.

Implikasi membaca tanpa henti ni leh sebabkan kamu pening terutama area dahi (temporal) dan kepala bhgn tepi (temporal). Ini sebab mata terlebih guna atau terlebih akomodasi. Jadi tak hairan la kalo korg pening time study lama2, bukan otak xle nak absorb, tapi mata kamu dah x leh nak terima guys!. Penat. Masalah ini akan lebih teruk untuk org yang mmg dah ada masalah untuk fokus dekat lama-lama sebelum ni. Bila baca lama2, huruf dalam buku tu jadi double, pening, cara baik nak hilangkan diorg pun tido. Akhirnya x study la malam tu.

Jadi apa yang perlu kamu buat? Baca post ini... pasal visual hygiene. Ambik mana yg anda bleh apply. Ingat study tu study jugak, tapi kalo asyik pening je mmg susuah ar nak masuk.
Good luck semua, IOptoSS

Sunday, October 17, 2010